Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W lasach pełno grzybów, więc mam dla Was pomysł na proste i wykwintne danie z borowików. To risotto jest niezwykle kremowe i delikatne - idealne na wyjątkowy obiad dla rodziny lub przyjaciół.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Borowiki obieramy, myjemy. Większe grzyby kroimy w paseczki (mniejsze zostawiamy w całości).
Suszone grzyby przekładamy do naczynia i zalewamy 1 litrem gorącego bulionu warzywnego. Mieszamy i odstawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli.
Do cebuli dodajemy ryż i dokładnie mieszamy - ziarenka ryżu powinny być oblepione cebulą.
Do ryżu wlewamy pół szklanki wina i cały czas mieszamy, aż wino wyparuje.
Następnie odcedzamy bulion a suszone grzyby przekładamy do miseczki. 1/4 szklanki bulionu wlewamy do ryżu i ciągle mieszamy.
I tak kolejno po odparowaniu płynów dodajemy po 1/4 szklanki bulionu, znowu mieszamy, odparowujemy, i znowu dolewamy - aż do skończenia bulionu. Ryż dusimy w ten sposób (dolewając i odparowując) przez około 20-30 minut - aż ryż zmięknie.
Odcedzone, suszone grzyby kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do risotto.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy prawdziwki. Gdy usmażą się na złoto dodajemy sól i pieprz (do smaku). 3/4 grzybów wrzucamy do risotto a kilka zostawiamy sobie do dekoracji.
Do ryżu dodajemy świeżo starty parmezan i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja.
Na talerzu układamy risotto, na nim kilka prawdziwków do dekoracji. Posypujemy pietruszką.
Smacznego :)