Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszyste muffinki jajeczne"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 54
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7148
Polecam.
Odsłon: 1647
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 54
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7148
Polecam.
Odsłon: 1647
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj brukselkę. Oprósz tymiankiem, solą i odrobiną pieprzu. Smaż wszystko na dużym ogniu jeszcze przez minutę. Następnie odstaw.
Jajka ubij ze śmietaną na puszystą masę. Dodaj kaszę mannę i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Cztery spore foremki ceramiczne (tzw. kokilki) wysmaruj tłuszczem, a następnie wysyp tartą bułką. Na dno wyłóż podsmażoną wcześniej brukselkę i zalej masą jajeczną. Foremki wypełnij do 3/4 wysokości, aby masa, gdy podrośnie, nie wypłynęła podczas pieczenia.
Foremki wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości kokilek). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
Piecz 20 minut, aż masa całkowicie się zetnie. Gotowe muffinki lekko przestudź, a następnie wyjmij z foremek. Podawaj je na ciepło lub zimno przybrane listkami bazylii, np. z mieszanką sałat.Źródło: Naj