Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Purée ze skwarkami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 137
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 137
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 40
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6530
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przestudzone ziemniaki (na tyle, by dało się je wziąć do ręki) obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę lub ubij starannie tłuczkiem na puszyste purée. Możesz też zmielić ziemniaki w maszynce do mięsa.
Wędzony boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Cebule obierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój w grubsze piórka.
Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć na nią pokrojony w kosteczkę boczek. Ogrzewaj na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną rumiane skwarki. Wówczas zmniejsz ogień i wrzuć poszatkowaną cebulę.
Smaż cebulę z boczkiem, cały czas mieszając, na złoty kolor. Gałązki natki (lub innych ziół, np. szczypiorku albo koperku) umyj, osusz starannie. Oderwij listki z łodyżek, poszatkuj.
Ziemniaczane purée wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i miękkim masłem na kremową masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Polej skwarkami z cebulą, posyp natką.Źródło: Świat kobiety