Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z mięsa mielonego, podane w sosie z suszonych grzybów z dodatkiem pieczarek. Smakują świetnie podane z kaszą gryczaną lub ryżem. Prosty i pyszny przepis!
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1175
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 24
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1175
Składniki
Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Odrywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Z tej porcji wyszło mi 16 sporych kulek. Na razie odstawiamy je (warto położyć je na desce lub talerzu odsypanym lekko bułką tartą, aby się nie przyklejały) Sos: Na oleju smażymy pokrojoną w grubszą kostkę cebulę przez około 5 minut. Dodajemy obrane, pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy jeszcze 3-4 minuty. Całość zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy i proszek z suszonych grzybów. Gdy sos zaczyna się gotować dodajemy delikatnie klopsiki. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Mąki rozprowadzamy w niecałej połowie szklanki wody. Wlewamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość w razie potrzeby doprawiamy. Pulpety podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami i surówką.