Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drób w postaci mięsa mielonego. I co dla niektórych może być ważne – jak na pulpety przystało, nie smażone lecz gotowane.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Sos. Obierz jedną i połowę drugiej, posiekaj niezbyt grubo. Pozostałą połówkę posiekaj bardzo drobno. Nie mieszaj ich ze sobą.
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
Przygotuj szklankę wywaru warzywnego – w zasadzie może być „z kostki”. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim 1 i ½ cebuli posiekanej niezbyt grubo. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną paprykę, liść laurowy i przykryj rondel. Po kilku minutach dodaj posiekany czosnek. Po następnych kilku minutach dodaj wywar, dopraw solą i dodaj łyżeczkę papryki ostrej oraz ulubione zioła. Duś pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie wyłów listek laurowy, a sos lekko zmiksuj. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw według uznania.
Pulpety. Kajzerkę namocz w letnim mleku. Do zmielonego mięsa dodaj tą ½ cebuli bardzo drobno posiekanej, wbij jajko, przypraw solą i pieprzem, dodaj odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wymieszaj.
Z mięsa formuj zgrabne, niezbyt duże pulpety (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucaj je na osolony wrzątek. Wyjmuj je łyżką cedzakową po kilku minutach od wypłynięcia. Pulpety podawaj polane sosem paprykowym z ziemniakami z wody.