Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pulpety i ich smak łączący się z pieczarkami, sosem pomidorowym i ciągnącym serkiem ...
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 47
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 850
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 47
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 850
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Składniki
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Pieczarki czyścimy, kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy razem i przyprawiamy solą i pieprzem. Potem czekamy aż ostygną.
Pieczarki z cebulą dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystko razem.
Formujemy pulpeciki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostkę rosołową rozpuszczamy w garnku z wodą, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, zagęszczamy i zabielamy śmietaną z mąką. Powstałym sosem pulpeciki. Kładziemy plasterki sera albo posypujemy startym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200`C i pieczemy ok 45 minut. Smacznego!
Gdy już pulpeciki były gotowe do wstawienia do piekarnika, dołożyłam do nich parę całych ząbków czosnku - uwielbiam taki uduszony, czy pieczony lub ugotowany czosnek w całości.