Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pstrąg pod bakaliową kruszonką"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 113
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 113
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Wartość odżywcza jednej porcji 897 kcal Białko 57 g/ Tłuszcz 73 g/Węglowodany 94,7 g
Sprawione ryby myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy dwiema łyżkami soku z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce.
Robimy kruszonkę: do miseczki wrzucamy posiekane orzechy i pokrojoną natkę pietruszki, przekrojoną na pół żurawinę i bułkę tartą. Dodajemy miód i pozostały sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego wkładamy ryby i posypujemy wiórkami masła. Na 15 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180oC. Po tym czasie nakrywamy ryby kruszonką orzechowo-żurawinową i zapiekamy jeszcze 10 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 13 zł.
<strong>Marek Rybak, Pruszcz Gdański.</strong>Źródło: Rewia