Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na pieczoną szynkę wieprzową"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 540
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 278
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 540
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 278
Składniki
Ziarna jałowca tłuczemy np. w moździerzu. Obrany czosnek miażdżymy, ucieramy z solą i jałowcem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę z tłuszczem nacinamy w kratkę. Szynkę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na noc.
Po tym czasie mięso smarujemy dżemem, prószymy pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i pokruszonym liściem laurowym.
Mięso układamy w brytfannie. Wokół rozkładamy połówki cebuli, podlewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180oC. Dokładamy ćwiartki lub ósemki jabłek. Gdy mięso się ładnie zarumieni, przykrywamy folią spożywczą i dopiekamy jeszcze 50 minut.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 450 kcal Białko 22 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 11 gŹródło: Rewia