Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na kurczaka w pomidorach"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 110
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 169
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 218
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 110
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 169
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 218
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Składniki
• na 4 porcje •: 1 godz. i 50 min •Porcja: 410 kcal •Cena porcji: ok. 4 zł
Kurczaka opłucz, osusz. Tuszkę pokrój na 4 porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na około godziny w chłodne miejsce. W tym czasie cebule obierz, grubo posiekaj. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej z dodatkiem masła.
Na gorący tłuszcz wrzuć cebule oraz czosnek. Usmaż je na szklisto. Potem dołóż zamarynowane porcje kurczaka. Mięso obsmaż na rumiano. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Przykryj i duś około 40 minut na małym ogniu. Pomidory umyj, potnij na połówki.
Dodaj do mięsa około 5 minut przed końcem duszenia. Całość jeszcze raz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie udekoruj natką.Źródło: Naj