Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładańce dyniowe z soczewicą"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 920
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 920
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Składniki
Soczewicę opłucz, osącz, mocz ok. 30 minut. Dynię umyj, potnij na cząstki. Oczyść z włókien i pestek. Odetnij miąższ od skóry, potnij go w plasterki. Posól je. Czosnek obierz, posiekaj, połącz z oliwą i imbirem. Posmaruj plasterki dyni i odstaw na 20 minut. Następnie piecz je 20 minut w temp. 170 st.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj osączoną soczewicę. Zalej bulionem i gotuj 30 minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Plasterki boczku potnij na połówki. Wysmaż je na suchej patelni. Upieczoną dynię przełóż soczewicą i boczkiem. Danie udekoruj, np. koperkiem oraz szczypiorkiem.Źródło: Tina