Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Proste naleśniki z kozim serem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 113
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 113
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Zrób ciasto naleśnikowe z 1,5 szklanki mąki, 3 jajek, wody (w takiej ilości, by konsystencja ciasta przypominała płynną, ale niezbyt rzadką śmietanę).
Rozgrzej mocno patelnię i natłuść ją. Na patelnię wylewaj po porcji ciasta i usmaż 10-12 naleśników. Gotowe naleśniki ułóż piętrowo na talerzu i nakryj, by nie wysychały.
Przygotuj sos: posiekaną cebulę i roztarty ząbek czosnku przysmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojone pomidory, podsmaż. Dopraw do smaku (możesz dodać także 1/2 szklanki soku pomidorowego). Na ostrym ogniu gotuj przez ok. 5 minut.
Zrób nadzienie do naleśników: na łyżce oleju podsmaż roztarty ząbek czosnku, dodaj szpinak. Smaż przez około minutę. Dołóż pokrojony w kostkę ser kozi, śmietanę i ew. uprażone orzechy. Dopraw solą, pieprzem.
Przygotowany farsz równomiernie rozłóż na naleśnikach. Pozawijaj je w rulony, a następnie lekko podgrzej, polej gorącym sosem pomidorowym i od razu podawaj.Źródło: Świat kobiety