Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Prosta focaccia z rozmarynem"
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 59
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 114
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6630
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 181
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1268
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 59
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 114
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6630
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 181
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1268
Składniki
Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól w dużej misce. Wlej oliwę i ciepłą wodę. Wymieszaj, wyrób ciasto, aż będzie elastyczne. Rozwałkuj na placek i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło.
Wysmaruj blachę masłem. Ułóż na niej focaccię. Zrób palcem wgłębienia jedno obok drugiego i w każde wciśnij po kilka listków rozmarynu. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi objętość. Posyp grubą solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C mniej więcej na 15 minut, aż wierzch chleba się zezłoci. Focaccia jest świetna do lampki wina i oliwek.
Jak to zrobić?
Pozwól ciastu wyrosnąć! Focaccia, jak każdy chleb, powinna wyrosnąć dwa razy. Raz zaraz po wyrobieniu, a następnie umieszczona w formie do pieczenia. Tylko wtedy będzie chrupiąca, ale nie twarda.Źródło: Olivia