Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 55
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 106
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 55
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 106
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Składniki
Obrać ziemniaki, pokroić zalać wrzącą wodą, posolić. Tylko tyle wody aby przykryła ziemniaki. Boczek kroimy na drobne kawałki i robimy skwarki do okraszenia, jeśli boczek jest zbyt chudy dodajemy smalcu.
Gdy się zagotują odczekać 5 minut, zmniejszyć gaz i zasypać powierzchnię ziemniaków mąką, przykryć pokrywką i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu zaglądając czy cała maka jest przykryta wodą. Jeśli gdzieś jest sucha, przedziurawić widelcem.
Gdy ziemniaki są już miękkie odlać wszystką wodę do garnuszka, może się przydać gdyby prażucha była za sucha.
Następnie tłuczkiem ubijamy ziemniaki z mąka na gładką masę. Masa ma odstawać od garnka i tłuczka. Wtedy jest dobrze ubita, jeśli potrzeba dolewamy wody wcześniej odlanej do garnuszka, ew. soli.
Podajemy okraszoną skwarkami z boczku. Można też odsmażać na rumiano.
Smacznego:)