Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Potrawka kresowa z grzybami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 133
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 133
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Grzyby oczyść, większe sztuki pokrój na małe kawałki. Boczek potnij w grubą kostkę. Marchewki obierz, pokrój w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć grzyby oraz marchewkę, smaż 5–6 minut. Oprósz solą i pieprzem, zdejmij. Rozgrzej pozostały olej, zrumień na nim mięso. Przypraw je solą oraz pieprzem. Dołóż boczek, koncentrat pomidorowy i cebule. Włóż listki laurowe.
Podlej winem i bulionem. Przypraw do smaku. Duś pod przykryciem 90 minut. Na około 30 minut przed końcem duszenia do potrawki dodaj grzyby i marchewkę.
Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlej do potrawki, gotuj jeszcze 2–3 minuty. Gotowe danie posyp tymiankiem. Polej kwaśną śmietaną.Źródło: Naj