Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pory zapiekane pod ciastem z wieprzowiną"
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 298
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 147
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 519
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 298
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 147
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 519
Składniki
Pory umyj, posiekaj. Obierz marchewkę, pokrój w kostkę. Tak samo pokrój boczek i usmaż na łyżeczce oleju. Dodaj warzywa. Podsmaż. Dodaj mięso. Smaż 6 min.
Dopraw. Dodaj białe wino i duś chwilę na małym ogniu, wlej bulion. Zwiększ ogień i zredukuj płyn. Dodaj masło i śmietanę. Masę nałóż do żaroodpornych kokilek. Rozwałkuj ciasto i wykrój kwadraty trochę większe niż otwory kokilek.
Krawędzie naczyń posmaruj rozkłóconym jajkiem i przyklej kwadraty z ciasta. Od góry nakłuj widelcem i posmaruj resztą jajka.
Piecz w 220°C 5 min. Zmniejsz do 180°C, piecz jeszcze 15 min. Podaj np. z fasolką.Źródło: Świat kobiety