Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ponczowe gruszki"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 57
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 108
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 346
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 57
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 108
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 346
Składniki
Gruszki obieram, usuwam środki, obgotowuję w małej ilości wody. Zaparzam herbatę w 1/2 l wody, przecedzam, dodaję cukier, zagotowuję, wlewam wodę, w której gotowały się gruszki i wyciskam sok z cytryny. Mocno podgrzewam i wkładam gruszki. Zostawiam je na noc.
Układam gruszki ciasno w słojach, sok chwilę gotuję, by zgęstniał. Gdy przestygnie, dodaję rum i zalewam gruszki, pasteryzuję ok. 40 min. Ponczem zalać gruszki w słoikach.
40 min • Porcja 110 kcal • Koszt słoika ok. 2 zł • 3-4 słoiki.Źródło: Kobieta i życie