Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidorowe wieżyczki"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 29
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 29
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Kulki sera oraz pomidory potnij w plasterki mniej więcej takiej samej grubości.
Pokrojone pomidory przełóż plastrami sera mozzarella i ustaw na 4 talerzykach. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać każdą warstwę drobniutko startym serem typu parmezan albo do wieżyczek dodać kawałeczki surowej szynki dojrzewającej, np. parmeńskiej albo westfalskiej.
Ocet winny wymieszaj z octem balsamicznym. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj 2–3 spore szczypty ziół prowansalskich. Cienkim strumieniem dolej oliwę. Ubij całość trzepaczką na jednolity sos. Polej nim pomidorowe wieżyczki.
Przed podaniem udekoruj danie listkami świeżej bazylii. Wieżyczki serwuj jako dodatek do dania głównego albo na kolację, z kawałkiem chrupiącej bagietki.Źródło: Naj