Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne połączenie kurczaka oraz warzyw z lekko pikantnym sosem na bazie passaty pomidorowej i mleczka kokosowego. Danie to prosty i szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Świetnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, którą następnie skrapiamy olejem i oprószamy 1 łyżeczką przyprawy curry. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego zamarynowania na około 30 minut.
Marchewkę i paprykę spiczastą kroimy w cienkie słupki, a papryczkę chilii drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy przez około 2 - 3 minuty. Następnie dodajemy papryki i smażymy kolejne 2 minuty.
Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy do lekkiego zarumienienia mięsa. Kurczaka i warzywa zalewamy passatą pomidorową wymieszaną z mleczkiem kokosowym, dodajemy natkę pietruszki i przyprawy: curry, słodką paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Całość zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
Curry możemy przygotować także w wersji łagodnej. Wtedy zrezygnujmy z dodatku papryczki chili.