Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowy mus w sosie karmelowym"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 25
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7190
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 41
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 25
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7190
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 41
Składniki
Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Gotuj około 10 minut, uważając, by się nie przypalił. 2 Płynny karmel wlej do 4 małych żaroodpornych foremek. Odstaw na bok.
Do miski wbij jajka i żółtko, dodaj mleko, kremówkę, cukier puder, skórkę i sok pomarańczowy, likier.
Ubij mikserem, aż dobrze się połączą. Dodaj szczyptę soli.
Foremki z karmelem umieść w dużej żaroodpornej formie. Napełnij ją wrzącą wodą, by sięgała do połowy kokilek. 6 Napełnij kokilki kremową masą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika deser opadnie, ale to normalne. Ostudź i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Oddziel nożem od foremek i odwracając do góry dnem, delikatnie wyjmij. Podawaj z odrobiną dodatkowego karmelu i cząstkami pomarańczy.Źródło: Olivia