Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowa tarta z masą śmietanową"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 24
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 15
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 14
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 14
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 24
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 15
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 14
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 14
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Plackiem wylep spód i brzeg tortownicy wcześniej posmarowanej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem. Pomarańcze obierz, pokrój w plasterki. Część odłóż do dekoracji, resztę ułóż na cieście.
Śmietanę utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkami. Zalej tym owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C.
Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Wierzch udekoruj odłożonymi plasterkami pomarańczy oraz drobnymi czerwonymi owocami.Źródło: Naj