Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, skąd pochodzi nazwa tego dania. Być może ktoś inspirował się polskim tańcem narodowym, który wymaga elegancji i precyzji, podobnie jak zwijanie mięsnych roladek. Klasyczny przepis na polonezy zawiera cienkie plasterki wieprzowiny, w których kryje się pieczarkowy farsz z dodatkiem koncentratu pomidorowego i musztardy. W naszym przepisie do nadziewania roladek użyliśmy twardego sera żółtego, miodowej musztardy i świeżego koperku.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Składniki
Polędwicę umyj, osusz, pokrój na plasterki i rozbij tłuczkiem jak na kotlety. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w podłużne kawałki, zieleninę drobno posiekaj. Natrzyj mięso solą i pieprzem. Każdy plasterek posmaruj musztardą, ułóż porcję żółtego sera oraz świeżej zieleniny i mocno zwiń mięso w roladkę. Odkładaj na talerz.
Każdą roladkę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Mocno rozgrzej olej w głębokiej patelni lub płaskim garnku i smaż polonezy na złoty kolor i wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu. Dla wzmocnienia smaku możesz wrzucić do rozgrzewającego się tłuszczu listek laurowy, gałązkę rozmarynu lub tymianku. Wyjmij przyprawy, gdy olej będzie już mocno gorący, ponieważ mogą się spalić i spowodować gorzki smak.
Polonezy podawaj gorące z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i mieszanką ulubionych warzyw.