Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe z jarzynką"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 67
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7162
Polecam.
Odsłon: 1689
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 67
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7162
Polecam.
Odsłon: 1689
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Kalarepki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Strączki groszku cukrowego oczyścić i opłukać. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, drobno posiekać. Polędwicę oczyścić, umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso, smażyć 15-18 minut. Często obracać. Pod koniec smażenia oprószyć solą oraz pieprzem.
Kuleczki ziemniaczane (można je zastąpić frytkami) wyłożyć na blachę przykrytą pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 20 minut.
Kalarepę zalać posolonym wrzątkiem. Gotować 8 minut. W połowie czasu gotowania dodać groszek cukrowy. Do garnka wlać 1/8 litra wody, wino oraz sok z limonki. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz masło pokrojone na kawałeczki. Wsypać sól i cukier do smaku. Stale mieszając, podgrzewać na małym płomieniu, aż sos zgęstnieje. Nie dopuścić, aby zawrzał!
Gotowy sos zdjąć z ognia. Wymieszać z musztardą, natką pietruszki i szczypiorkiem. Ewentualnie ponownie przyprawić do smaku. Warzywa odcedzić, wyłożyć na półmisek. Obok położyć pokrojoną polędwicę i kuleczki ziemniaczane. Polać przygotowanym sosem.
Danie udekorować trybulą i plasterkami limonki.Źródło: Życie na gorąco