Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, który doskonale komponuje się z wieprzowiną czy cielęciną. Mnie kojarzy się z lasem i popularnie używanym słowem choinka. W moim daniu wykorzystuję rozmaryn w połączeniu z wieprzowiną, konkretnie rzecz ujmując: z polędwiczkami wieprzowymi. Polecam :)
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 355
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 355
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 58
Składniki
W pierwszej kolejności przygotować warzywka i owoce: obrać cebulę, umyć winogrona. Cebulę pokroić w piórka, winogrona pokroić na połówki i usunąć z nich pestki (najlepiej przy pomocy nożyka). Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, jeśli takie jeszcze są. Mięso pokroić w plasterki o grubości 1.5 cm, oprószyć pieprzem, smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone polędwiczki przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego piekarnika.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa lekko zeszklić cebulę, następnie dodać wino, bulion, pokruszony rozmaryn, śmietankę. całość energicznie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, tak aby cebula nieco zmiękła.
Dodać winogrona, gotować do momentu, aż owoce "złapią" temperaturę. Inaczej mówiąc powinny być ciepłe :)) Sos doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.