Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Otulona przyprawami polędwiczka wieprzowa zapiekana z pieczarkami i zamknięta w chrupiącym cieście francuskim. Przepis jest bardzo łatwy i dość szybki, produkty ogólnodostępne... to może uda mi się podrzucić Wam pomysł na świąteczny obiad? :)
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 822
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 522
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 822
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 522
Składniki
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, przekładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy razem na maśle. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
Polędwiczkę podsmażamy dokładnie na patelni z rozgrzanym olejem - po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, układamy na nim pieczarki, tak żeby zostawić 2 cm puste marginesy z brzegu ciasta i na wierzch układamy podsmażoną polędwiczkę. Całość zawijamy tak, żeby wyszła nam rolada i wszystkie końce ciasta były dokładnie zlepione. Gotową roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z piekarnika i przekładamy na blat na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym. Smacznego! :)