Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwica w cieście francuskim"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 133
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 133
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
Mięso opłucz, osusz i oczyść z błon. Następnie obsmaż na patelni z każdej strony, aby się zrumieniło. Posmaruj musztardą, oprósz pieprzem, solą i odstaw do ostudzenia.
Pieczarki obierz i posiekaj. Wrzuć na suchą patelnię i odparuj z nich wodę. Przygotuj farsz (patrz poniżej).
Na boczku wysmarowanym pastą (patrz poniżej) połóż usmażoną polędwicę. Całość owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Po 20 minutach mięso wyjmij z lodówki. Odwiń z folii i ułóż na rozmrożonym cieście. Zawiń ponownie w folię i wstaw na 5 minut do lodówki.
Na blaszce wyłożonej papierem ułóż ciasto. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220° C i piecz przez 10 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz jeszcze przez 35 minut. Po upieczeniu wyjmij polędwicę z piekarnika i odłóż na 10 minut, aby odpoczęła. Po tym czasie wołowinę pokrój w grube plastry i podawaj.
Jak przygotować farsz
Na patelnię wlej olej. Gdy się rozgrzeje, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pieczarki.
Natkę pietruszki umyj i drobno pokrój. Wrzuć do pieczarek i cebuli. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze przez chwilę.
Na blacie rozwiń folię spożywczą i ułóż plastry boczku, tak aby na siebie zachodziły. Wyłóż wystudzony farsz i rozsmaruj na boczku.Źródło: Na żywo