Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plyndze to regionalne placki charakterystyczne dla województwa wielkopolskiego. Powstają z utartych ziemniaków i wyróżniają się tym, że są miękkie w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Smaży się je na oleju, według tradycyjnych receptur, bo inny tłuszcz może zmienić ich smak.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1045
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1045
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce dość drobno. Odstaw do miski i poczekaj aż puszczą wodę. Wtedy je odcedź, ale zbierz z dna łyżeczkę powstałej skrobi ziemniaczanej.
Teraz obierz cebulę i także zetrzyj. Dodaj je do ziemniaków. Połącz na jednolitą masę wraz z solą, mąką i jajkiem. Powinna być gęsta, ale nie rozwodniona.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj łyżką masę i uformuj kształt placka. Smaż aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony.
Podawaj na słodko z cukrem, konfiturą albo śmietaną.