Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe placuszki z mało w Polsce popularnej (a jakże niesłusznie!) soczewicy. Samo zdrowie!
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 97
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2087
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 290
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 97
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2087
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 290
Składniki
Soczewicę przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 2 godz. Po tym czasie zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, zalać 500 ml wody (z tej, w której moczyła się soczewica), dodać curry i soczewicę - ugotować do miękkości. Miękką soczewicę (wraz z cebulą) przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać żółtka, kaszę, sól i ew. pieprz (jest składnikiem curry!). Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe placuszki (uwaga! - lubią się rozpadać; dobrze jest wtedy dodać jeszcze troszkę kaszy do masy) i smażyć na złoty kolor. Podawać w towarzystwie świeżych warzyw, surówek, sałatek