Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki ziemniaczane z sosem"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2129
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2129
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i odstawiamy na parę chwil, po czym odciskamy z nich nadmiar soku, który puściły.
Ziemniaki zaparzamy wrzącym mlekiem, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, kminek, pieprz i sól. Wszystko razem starannie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz: smalec, olej rzepakowy itp. i smażymy na nim placki obustronnie, do przyrumienienia. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Grzyby czyścimy, krótko myjemy i kroimy na kawałki. Dusimy na maśle. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę, jeszcze chwilę dusimy, dodajemy jajko i sól. Mieszamy do chwili, aż jajko całkowicie się zetnie. Sos nakładamy na ciepłe placki ziemniaczane i natychmiast podajemy.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 422 kcal, Białko: 12 g, Tłuszcz: 26 g, Węglowodany: 22 gŹródło: Rewia