Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmakiem. Jeśli rezygnujemy z jedzenia go na co dzień, to tylko dlatego, że potrawy smażone na tłuszczu są – jak wiadomo – dość ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Czy wiesz, że istnieje znacznie zdrowsza, a równie smakowita alternatywa dla placków z patelni? Wypróbuj placki ziemniaczane z piekarnika! Co dodawać do pieczonych placków ziemniaczanych? Bazą przepisu na pieczone placki ziemniaczane są oczywiście starte ziemniaki, warto wybierać typu kulinarnego B lub C. Potrzebne będą także dwie łyżki mąki, cebula, jajko, sól i pieprz oraz łyżka oleju z roślinnego, np. rzepakowego. Składniki te bez trudu znajdziesz w swojej lodówce. Z czym podawać placki ziemniaczane z piekarnika? Możesz serwować je tak samo, jak tradycyjne, np. z gulaszem, z konfiturą albo wyśmienitym sosem czosnkowym. Dla kogo poleca się pieczone placki ziemniaczane? Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika to dietetyczna opcja, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie odchudzającej. Dodatkowo takie placki będą bardziej lekkostrawne, dlatego mogą być lepszym wyborem dla osób, które mają problemy z żołądkiem, a także dla osób starszych i dzieci.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27489
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 173
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 198
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1237
Składniki
Przygotuj sos czosnkowy. Czosnek przeciśnij przez praskę, zmiel pieprz i posiekaj szczypiorek. Połącz je z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Możesz też zetrzeć ją na tarce.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij uzyskaną masę ziemniaczaną z nadmiaru soku. Połącz z cebulą.
Dodaj do uzyskanej masy jajko, mąkę i sól. Zamiast białej mąki możesz użyć pełnoziarnistej – wówczas placki będą jeszcze zdrowsze. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Nałóż w pewnych odstępach porcje ciasta i uformuj z nich placki. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia posmaruj wierch placków odrobiną oleju (z użyciem silikonowego pędzelka), dzięki czemu będą bardziej chrupiące i ładnie się zarumienią.