Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” serwujemy z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Plendze są chrupiące, rumiane i słodkie. Chociaż czasami mamy apetyt na placki wytrawne, na przykład po węgiersku lub z sosem grzybowym, te ze śmietaną są i tak najczęściej przez nas smażone. Placki ziemniaczane to po prostu tani i szybki pomysł na obiad.
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3055
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1405
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6475
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 218
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3055
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1405
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6475
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 218
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników.
Na dużą patelnię wlewamy sporą porcję oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor. Przewracamy placek na drugą stronę i rumienimy go tak samo. Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu, wykładamy na talerze. Posypujemy cukrem , nakładamy kleks śmietany na każdy placek.
Placki ziemniaczane gotowe!