Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki z sosem wiśniowym"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Przygotuj sos: wiśnie wydryluj. W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z cukrem. Wrzuć wiśnie, gotuj jeszcze 2 minuty. Proszek na kisiel wymieszaj z 1/3 szkl. wody. Wlej do gotujących się wiśni. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Odstaw go, a kiedy przestygnie, dolej likier i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto: masło stop, wystudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz cukier. Wbij jajka. Wlej stopione masło i mleko. wymieszaj na gęste, gładkie ciasto.
3. Niewielką patelnię mocno rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem, wylewaj porcje ciasta i smaż grube naleśniki (każdy ok. 1 minuty). Układaj po 3–4 sztuki, jeden na drugim.
Śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem oraz cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Połącz z likierem. Wieżyczki z naleśników polej sosem wiśniowym. Każdą udekoruj sporym kleksem bitej śmietany oraz listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.Źródło: Tina