Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na pyszne placki z patisona i serka wiejskiego, które mogą stanowić danie obiadowe lub przekąskę w ciągu dnia.
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1638
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 93
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 123
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 96
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1638
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 93
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 123
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 96
Składniki
Patisona obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Następnie pozostały miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Do patisona wbiłam jajka, dodałam szczyptę soli i serek wiejski razem ze śmietanką i wszystko wymieszałam. Na koniec dosypywałam partiami mąkę pszenną i mieszałam, aż uzyskałam ciasto o pożądanej, w miarę gęstej konsystencji. U mnie wyszło 6 łyżek mąki, ale to będzie zależało od wielkości patisona i jajek. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Metalową łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam je na patelnię formując niezbyt grube placuszki. Placuszki smażyłam na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawałam na ciepło. Można je podać z twarożkiem, cukrem pudrem, lub innym ulubionym dodatkiem na słodko lub słono.