Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon cukiniowy trwa, placki z cukini to danie bardzo popularne i często robione w tym okresie. Każdy ma swój przepis na to danie, a ja polecam mój, w którym wykorzystuję pomidory suszone w oleju.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 109
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 167
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 217
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 109
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 167
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 217
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Składniki
Cukinie obieram, dryluję pestki i ścieram na tarce lub w robocie na grubych oczkach.
Przekładam startą masę do miski i posypuję całość solą. Warto to zrobić, ponieważ cukinia posiada dużo wody a sól powoduje, że masa cukini pozbywa się wody.
Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jak masa cukiniowa pozbędzie się wody, to dodajemy pokrojone pomidory i doprawiamy pieprzem.
Do całości dodajemy całe jajko oraz mąkę, tyle by masa była gęsta. Na rozgrzany olej kładziemy przygotowaną masę cukiniową i smażymy placki do zarumienienia z obu stron.
I tak oto mamy zwykłe placki z cukini o niezwykłym smaku pomidorowym. Bardzo polecam, a jak spróbujecie to innych nie będziecie chcieli jeść. Smacznego.