Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj postanowiłem zrealizować mój wariant placka ziemniaczanego z sosem paprykowo - pomidorowym i serdelkami. Czemu tak? Bo dzięki temu skracamy czas przygotowania całego dania, w odróżnieniu od przygotowania klasycznego gulaszu. Nie tracimy nic na finalnym smaku potrawy, wręcz przeciwnie zyskujemy całkiem nowy! Moja propozycja powinna wiec przypaść do gustu najbardziej tym, którzy po pracy chcą w miarę szybko zrobić dobry, gorący posiłek. No i jest to też dobry przepis "kawalerski"! Z finalnego smaku jestem bardzo zadowolony! Dla chcących spróbować placka ziemniaczanego "po Arkowemu" szczegółowy opis podaję w linku. <WJ>
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Składniki
Cebulę i ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków. Przekładamy na sito ustawione nad dodatkowym pojemnikiem. Delikatnie odciskamy. Po odstaniu się soku odciśniętego z ziemniaków delikatnie wylewamy jago wierzchnią część, a naturalną skrobię z dna dodajemy na powrót do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę, wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę dzielimy na pół, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Serdelki kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu razem z ogórkiem pokrojonym w kostkę. Dodajemy pastę, koncentrat' kminek, zalewamy wrzątkiem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu przez około 15 min. (w zależności od preferowanej gęstości sosu). Pod koniec (3-4 min. przed), wrzucamy drobno pokrojoną paprykę i paprykę mieloną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.