Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prawdziwe włoskie pizzerinki.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 751
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6501
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 145
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1132
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 751
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6501
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 145
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1132
Składniki
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 szczypty cukru 2 szczypty soli 1/4 kostki drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek czasem dodaję do ciasta ziół Do miski wsypujemy suche składniki i rozdrobnione drożdże. Dodajemy wodę, przyprawi i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest już wyrobione, robimy w nim dziurkę, wlewamy do niej oliwę z oliwek i znów zagniatamy do całkowitego połączenia składników. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Przykładowe dodatki, czyli to na co akurat mamy ochotę: sos pomidorowy- passata z pomidorów z dodatkiem przyprawy do pizzy lub ziół wymieszana z odrobiną ketchupu oliwki szynka mozzarella rukola parmezan starty na grubych oczkach świeży rozmaryn pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozciągamy na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, kładziemy pokrojoną lub startą na tarce mozzarellę, a następnie pozostałe składniki oprócz rukoli i parmezanu. Pieczemy przez ok 10-12 minut w termoobiegu. Pod koniec pieczenia posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem, a po wyjęciu z piekarnika świeżą rukolą.