Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantny mus (terrina) z ryb"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 268
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 41
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 268
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 41
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Składniki
Świeże ryby umyj, usuń skórę oraz ości. Suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę (wraz ze skórką). Oprósz solą, wymieszaj, odstaw na ok. 10 min. Następnie odlej nadmiar powstałego płynu. Łososia wędzonego pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Świeże ryby rozdrobnij blenderem na gładką masę lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj białka, po 1 łyżeczki soli i białego pieprzu oraz gałkę muszkatołową.
Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą śmietankę, wędzonego łososia, suszone pomidory oraz cukinię, delikatnie wymieszaj łopatką.
Podłużną foremkę posmaruj połową masła. Przełóż masę, wyrównaj łyżką. Wierzch foremki przykryj folią aluminiową posmarowaną pozostałym masłem. Wstaw do większej foremki wypełnionej do połowy wrzącą wodą.
Piecz ok. 60 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie włóż do lodówki na ok. 8 godzin.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie