Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne tarteletki nadziewane cebulą i porami"
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 181
Sałatka ze smażonym serem Halloumi, cieciorką i sosem z orientalną nutką. Jes...
Odsłon: 121
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 56
Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i...
Odsłon: 351
Przygotuj się na kulinarną podróż, której główną atrakcją są kotlety mielone,...
Odsłon: 181
Sałatka ze smażonym serem Halloumi, cieciorką i sosem z orientalną nutką. Jes...
Odsłon: 121
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 56
Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i...
Odsłon: 351
Składniki
Obie mąki na ciasto oraz szczyptę soli wsypuję do miski. Dodaję pokrojone masło. Ugniatam, aż powstaną grudki.
Dodaję wtedy 2 łyżki zimnej wody i szybko wyrabiam ciasto. Formuję kulę, owijam ją folią, chowam na 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję, kroję na 12 kawałków i wylepiam nimi natłuszczone foremki do tarteletek.
Ciasto gęsto nakłuwam widelcem. Piekę 15 min w 180 st. na złocisty kolor. Studzę.
Cebule obieram, por czyszczę, płuczę. Warzywa siekam, duszę na 2 łyżkach masła, przyprawiam solą i pieprzem. Farsz nakładam do kruchych spodów.
Jajka miksuję ze śmietaną, przyprawiam solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polewam farsz. Zapiekam 10 min w 180 st. Posypuję płatkami suszonej papryki i listkami natki.
Sztuka zawiera ok. 380 kcal
Kosztuje ok. 1,50 zł
ok. 70 minŹródło: Tina