Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne filety z kurczaka"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6533
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6533
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, posiekać. Imbir obrać (ewentualnie dobrze wyszorować) i posiekać. Papryczkę chili rozciąć, usunąć pestki, strączek opłukać i drobniutko pokroić. Mięso natrzeć czosnkiem i imbirem, posypać chili. Włożyć do lodówki na godzinę.
Pory oczyść, naciąć, dobrze umyć i pokroić na kawałeczki. W brytfance albo garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Obsmażyć na nim mięso z obu stron. Zdjąć z ognia, posypać solą oraz pieprzem. Na tłuszczu ze smażenia filetów poddusić pory. Wymieszać je z koncentratem pomidorowym. Krótko zasmażyć. Dołożyć pomidory z puszki oraz 350 ml wody. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na tym filety.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. W czasie pieczenia smarować mięso napojem typu „cola”. Gotowe danie udekorować tymiankiem. Podawać np. z ryżem i kwaśną śmietaną.Źródło: Życie na gorąco