Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rozgrzewające i pikantne danie z klopsami z mięsa mielonego, to świetna propozycja na pożywny obiad lub kolacje. Idealnie komponuje się z ryżem ugotowanym na sypko, świeżym pieczywem lub ulubioną kaszą. To jedno z tych dań które jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu w dniu następnym :)
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 808
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 808
Składniki
Klopsy: Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę oraz jajko, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące. Klopsy smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Sos: Na tym samym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i chwilę przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew, paprykę pokrojoną w większą kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 5 minut na mocnym gazie. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat, cukier i pozostałe przyprawy oraz odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dusić na wolnym gazie do czasu, aż składniki będą miękkie i smaki się połączą. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać usmażone klopsy. Wymieszać. Podawać na gorąco z ugotowanym ryżem, pieczywem lub kaszą.