Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piersi w kapuście - lżejsza wersja gołąbków"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 47
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 100
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 333
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 47
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 100
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 333
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 360 kcal, cena 3,50 zł
Główkę kapusty oczyść, włóż do osolonego wrzątku i krótko obgotuj. Wyjmij, przestudź. Z główki kapusty oderwij pojedyncze liście. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Piersi oczyść, zalej bulionem, gotuj 15 minut. Odcedź, bulion pozostaw. Mięso kurczaka zmiel i wymieszaj z przestudzonym ryżem. Marchewki oczyść, pokrój w paseczki. Dodaj do masy razem ze startym żółtym serem. Dopraw solą i pieprzem. Liście kapusty rozłóż na blacie.
Na każdym liściu ułóż część farszu. Zwiń starannie gołąbki. Ułóż je w dużym rondlu lub garnku o grubym dnie (tak, aby końcówki liści znajdowały się pod spodem). Możesz też obwiązać gołąbki nicią lub spiąć.
Pomidory z puszki (bez skórki) zmiksuj razem ze szklanką bulionu, w którym gotowałaś mięso. Dodaj szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Sosem podlej gołąbki. Dodaj łyżkę masła i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.Źródło: Świat kobiety