Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową. Całość dania dopełnił duszony z cebulką szpinak oraz kasza orkiszowa.
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 931
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 36
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 101
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 122
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 931
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 36
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 101
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 122
Składniki
Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty. * Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.
Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły.
Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową. Świetna będzie także konfitura z żurawiny. Życzę smacznego! :)