Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z burakami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 59
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7153
Polecam.
Odsłon: 1666
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 59
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7153
Polecam.
Odsłon: 1666
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Składniki
1. Ponacinaj w poprzek skórę kaczki. W nacięcia wetrzyj mieszankę ziół. Przełóż kawałki kaczki na patelnię, skórą do dołu, smaż 4 minuty. Następnie odwróć piersi i smaż jeszcze minutę. Wstaw brytfannę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C, piecz przynajmniej 30 minut.
Włóż do garnka starte buraki, dodaj anyż, ocet winny i cukier. Gotuj 5 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i poczekaj, aż całość zgęstnieje.
Wyłóż gotowe buraki na talerz, połóż na nich kawałki pokrojonej kaczki. Danie posyp startą skórką z pomarańczy. Podawaj z rukolą, ewentualnie z inną sałatą.
Jak to zrobić?
Aby kaczka nabrała aromatu. Najlepiej, gdy natartą solą i majerankiem zostawisz w lodówce na całą noc. Przed pieczeniem filety pouciskaj palcami, by mięso było bardziej soczyste.Źródło: Olivia