Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki na słodko z malinami"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6614
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 176
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1246
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5844
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6614
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 176
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1246
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5844
Składniki
Mąkę połącz z łyżką oleju i solą. Zagniataj, dolewając 2/3 szklanki gorącej wody. Uformuj kulę, przykryj ją gorącym talerzem lub miską. Odstaw na około 15 minut.
Przepuść twaróg przez praskę. Połącz go z żółtkiem, cukrem waniliowym i kryształem. Dopraw cynamonem i skórką otartą z cytryny.
Ciasto podziel na 4 części. Trzy części nakryj folią spożywczą (zapobiegnie to wysuszaniu), czwartą rozwałkuj. Szklanką wykrawaj koła. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu. Formuj pierogi, starannie zlepiając brzegi.
Zagotuj 3 l wody, dodając łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Wrzucaj pierogi na wrzątek, gotuj około 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj posypane malinami.
Czas przygotowania ok. 60 min; porcja - 330 kcal, cena 2,50 złŹródło: Świat kobiety