Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilia tuż tuż, więc jeszcze jeden przepis, który możecie wykorzystać w najbliższym czasie. Takie pierogi to potrawa typowo wigilijna czy świąteczna. Prosta, a smaczna. Do polania przygotowujemy masło z makiem i miodem, które osłodzi potrawę.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 820
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 521
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 820
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 521
Składniki
W misce przesianą mąkę mieszamy z żółtkiem, solą i oliwą, a następnie całość zaparzamy gorącą wodą. Wyrabiamy elastyczne ciasto podsypując go ewentualnie mąką Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółeczka Na każdym kawałku ciasta kładziemy śliwkę ( wcześniej można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie i dokładnie odsączyć, a następnie oprószyć cukrem ) i zlepiamy Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze ok 4 minuty ( śliwki dodatkowo zmiękną )
W międzyczasie przygotowujemy polewę do pierogów: masło topimy na patelni, dodajemy sparzony i osuszony mak, a na koniec miód. Wszystko razem chwilkę smażymy na małym ogniu. Pierogi odcedzamy i polewamy masłem makowym