Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszne pierogi z truskawkami z najlepszego ciasta na pierogi. Do zrobienia pierożków można użyć całych truskawek, mniejszych lub większych pokrojonych na połówki. Przed lepieniem pierożków, truskawki można obsypać dwiema łyżkami cukru i wymieszać. Poza sezonem można wykorzystać truskawki mrożone.
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Składniki
Przygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką.
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałeczki lub zostawiamy w całości (jak wygodniej). Przed lepieniem pierożków, truskawki można posypać cukrem - puszczą jednak wtedy sok.
Ciasto pierogowe dzielimy na 2-3 porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, ale nieco grubszy niż na pierogi ruskie. Wykrawamy okrągłe placki. Na środek każdego placuszka układamy truskawkę, składamy na pół i dokładnie zalepiamy.
Pierożki gotujemy na niewielkim ogniu około 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Z czym podać pierogi z truskawkami? Pierogi z truskawkami wyśmienicie smakują polane gęstą śmietaną i posypane brązowym cukrem. Można także polać pierożki roztopionym masłem. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego :)