Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z soczewicą pod skwareczkami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 116
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 18
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 60
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 116
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 18
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 60
Składniki
Babciny przepis, który docenią poszukiwacze starych smaków.
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa.
Farsz: soczewicę namocz w wodzie, ugotuj do miękkości. Odcedź, ostudź, zmiel. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, oprósz solą i pieprzem.
Dodaj do soczewicy, wbij jajko, wymieszaj. Ciasto: zagnieć, dolewając szklankę ciepłej wody (ciasto musi być elastyczne). Cienko rozwałkuj, wytnij kółka.
Ułóż farsz, zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną, gotuj 5 min. Podawaj polane tłuszczem i skwarkami.
Sekret babci: delikatne pierogi
Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi z zimną wodą. Wodę należy dodawać ciepłą – ciasto będzie wtedy lekkie i łatwe do kleje nia. Brzegi pierogów można skleić widelcem – będą efektowne.Źródło: Chwila dla Ciebie