Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcia, ja, Mama i wszyscy w naszej rodzinie robimy pierogi z tego przepisu. Dodajemy jajo do ciasta i w naszym mniemaniu nieprawdą jest, że powoduje ono, iż ciasto jest twarde. Dzięki niemu ciasto jest mięciutkie, sprężyste i ma bardziej apetyczny kolor...a odrobina masła nadaje szlachetnego smaku całości. Polecam przepis z całego serca.
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 679
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 79
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 679
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 79
Składniki
Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Następnie ugotować razem z kapustą ( w tej wodzie, w której moczyły się grzyby.) Odcedzić i przestudzić. Drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju, dodać grzyby i kapustę. Przyprawić i dusić 10 min od czasu do czasu mieszając. Dodać bułkę, śmietanę. Wymieszać.
Ciasto: Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie. Wbić jajo, dodać sól i olej. Mieszając łyżką składniki pomału wlewać wodę. Ciasto zacznie się sklejać. Następnie wyrabiać dłońmi do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut, by odpoczęło Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Na środku każdego kłaść farsz. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia. Podawać okraszone masełkiem z bułką tartą.
•masło można zastąpić olejem •jeśli chcesz przygotować pierogi kilka dni przed Wigilią, ułóż jeden obok drugiego na tacce posypanej mąką, owin folią stretch i włóż ndo zamrażarki na około 3-4h. Kiedy będą zmrożone przełóż do woreczka strunowego. Przechowuj w zamrażarce. •mrożone pierogi gotuj w osolonej wodzie około 7minut od wypłynięcia.