Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami, tradycyjne danie wigilijne i nie tylko które zawsze smakuję wspaniale również w ciągu roku.
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 50
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 194
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 50
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 194
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Składniki
Kapustę płuczemy, gotujemy do miękkości w razie jak będzie kwaśna odcedzamy i zagotowujemy ponownie. Grzyby moczymy najlepiej całą noc i gotujemy około 35 minut. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Grzyby i kapustę odciskamy i mielemy w maszynce razem z przesmażoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiej na stolnicę zrób zagłębienie wsyp sól, wlej olej oraz stopniowo dodaj wrzącą wodę i zarabiaj ciasto. Wody dodaj tyle ile przyjmie mąka, wyrób elastyczne ciasto. Podziel na kawałki włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki do pierogów wycinaj kółka i nakładaj po łyżeczce farszu, brzegi ciasta smaruj zimną wodą żeby lepiej się zlepiały. Zlepiaj pierogi Pierogi gotuj w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Wierzch udekoruj przesmażoną cebulą.