Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi z kapustą i grzybami"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1578
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1578
Składniki
Grzyby suszone płuczemy szybko, ale dokładnie, zalewamy wodą, zostawiamy na noc. Gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Kapustę gotujemy 50 minut w osolonej wodzie z liściem laurowym i przecedzonym przez gęste sitko wywarem z gotowania grzybów. Studzimy.
Cebulę obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle. Ostudzoną kapustę dokładnie odciskamy z płynu, kroimy. Grzyby siekamy drobno i dodajemy do kapusty wraz z cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto pierogowe według Rady 1 z ramki obok. Wałkujemy, szklanką wycinamy koła. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku 3-5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, odstawiamy.
Tuż przed podaniem odsmażamy pierogi na rozgrzanym tłuszczu.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 1,20 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 310 kcal, Białko 7 g, Tłuszcz 12 g, Węglowodany 43,7 gŹródło: Rewia