Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z jagodami to stały punkt każdego lata. Są pyszne, dlatego powtarzam je co jakiś czas. Tym razem postanowiłam zrobić nieco inne ciasto na pierogi. Ciasto z dużą ilością ziemniaków i mąki kukurydzianej. Pierogi smakowały bardzo dobrze, a ciasto nieco inne, choć bardzo smaczne.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 24
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 79
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 75
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 24
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 79
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 75
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze gorące dokładnie ubijamy łyżką do puree ( lub po ostudzeniu mielimy w maszynce )
Całkowicie wystudzone ziemniaki łączymy ze szklanką mąki kukurydzianej, szklanką mąki pszennej i jajkami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy partiami pozostałe pół szklanki mąki pszennej
Jagody płuczemy na sicie, dokładnie odsączamy, obsypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem ( ilość wg uznania )
Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż zwykłe ciasto na pierogi dość mocno podsypując je mąką ( lubi się przyklejać do deski )
Za pomocą foremki wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczkę jagód i zlepiamy
Gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 - 4 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody
Podajemy z przyrumienioną na maśle bułą tartą lub śmietaną i obsypujemy cukrem